• ODSEK KLAVIRA

  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK GITARE

  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK DUVAČA I VOKALNI ODSEK


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK GUDAČA


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK HARMONIKE


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK STRUČNIH TEORETSKIH PREDMETA


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK OPŠTEOBRAZOVNIH PREDMETA SMŠ


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

Pocetna stranaAktuelno / vestiIstorijat skoleKolektiv skoleKontakti skole
 • Upis u Pripremni razred i Prvi razred Osnovne muzičke škole

ALEKSANDAR NIKOLIĆ

Aleksandar Nikolić

Učenik generacije OMŠ za školsku 2008/09. godinu i
Učenik koji je najuspešnije prezentovao školu u školskloj 2012/13. godini - nagrada „Živorad Grbić”

Aleksandar Nikolić rođen je 1995. godine u Šapcu. Živi u Koceljevi i harmoniku je počeo da svira sa četiri godine. Polaskom u prvi razred osnovne škole u Koceljevi, krenuo je i u prvi razred niže muzičke škole „Živorad Grbić” u klasi profesora dr Zorana Rakića. Naporna putovanja od Koceljeve do Valjeva i nazad tri puta nedeljno nije sprečilo Aleksandra da već od prvog razreda počne da niže uspehe.

Nakon završetka Osnovne muzičke škole, iza sebe je već imao 50 nagrada, 38 pehara i 3 medalje. Virtuoz na harmonici svira podjednako dobro i klasičnu i narodnu muziku koju ga uči otac Mića Nikolić-Brajić. Tokom školovanja u osnovnoj muzičkoj školi učestvovao je na svim takmičenjima klasične muzike u našoj zemlji (Smederevo, Ub, Kragujevac, Novi Kneževac, Ugljevik, Loznica, Lazarevac, Aranđelovac...) i uvek osvajao prve nagrade sa maksimalnim brojem bodova 100 i mnogo puta poneo titulu laureata takmičenja. Na Republičkom takmičenju i na festivalima muzičkih škola, kao član ekipe škole „Živorad Grbić” uvek je osvajao najviše prve nagrade.

U toku osnovne muzičke škole Aleksandar je svoje znanje dokazao i na evropskoj i na svetskoj sceni i to:
 • 2006. godine na evropskom takmičenju u Kligentalu (Nemačka) osvojio je treće mesto.
 • 2007. godine na svetskom takmičenju u Kastelfidardu (Italija) osvojio je prvu nagradu i poneo zvanje prva harmonika sveta. Tim povodom u njegovoj rodnoj Koceljevi Opština mu je priredila svečan doček gde je dobio povelju iz oblasti umetnosti.
 • 2008. godine na evropskom takmičenju u Moravskim Toplicama (Slovenija) takmičio se u dve kategorije i postao dvostruki evropski prvak: u klasičnoj muzici i u varijete.
 • 2009. godine na evropskom takmičenju u Puli (Hrvatska) ponovo je osvojio prvo mesto i titulu evropskog prvaka.
 • 2010. godine na evropskom takmičenju u Sarajevu osvojio je prvo mesto i titiulu evropskog prvaka.
U oblasti narodne muzike Aleksandar je takođe imao odlične rezultate:
 • Čak tri puta je bio „Prva harmonika Soko Banje” i to 2004, 2005 i 2010. godine. Sa osam godina kao najmljađi takmičar, 2004. godine, sovojio je titulu prvaka Srbije u Soko Banji i kao nagradu dobio Rolland harmoniku.
 • Tri puta je bio pobednik na međunarodnom takmičenju „Beogradski pobednik”.
 • Pobednik na takmičenju „Ex Yu” u Bijeljini.
 • Pobednik na „Oplenačkoj berbi” u Topoli.

Pored svih osvojenih nagrada Aleksandar je u školskoj 2007/08. godini pohađao sedmi razred osnovne škole, vanredno osmi razred osnovne škole i šesti razred niže muzičke škole u Valjevu gde je bio i đak generacije.

U martu 2013. godine nastupio je na Institutu za umetnost i kulturu u ukrajinskom gradu Belgorodu, gde je predstavljao Srbiju na Ruskom danu harmonike.

Pored svih dosadašnjih osvojenih nagrada, u zemlji, Evropi i svetu (ima preko 50 pehara) osvajao je i brojne diplome i medelje za osvojena prva mesta. Od škole je dobio i nagradu „Živorad Grbić” kao čenik koji je najuspešnije prezentovao školu u školskloj 2012/13. godini, koja takođe govori mnogo o njegovim uspesima.

Školske 2012/13. godine završio je SMŠ „Živorad Grbić” u Valjevu u klasi prof. Vladimira Obradovica.

U aprilu 2013. je na Evropskom takmičenju u Istočnom Sarajevu osvojio prvo mesto i bio laureat takmicenja. Posle srednje škole, Muzičku akademiju je upisao u Istočnom Sarajevu u klasi dr Zorana Rakića. Na njegovo i profesorovo zadovoljstvo ponovo je u njegovoj klasi, što mu je i bio cilj, jer je iz oblasti klasične muzike sa prof. Zoranom Rakićem postigao najveće rezultate.

Nakon upisa na akademiju počeo je preko leta vredno i mnogo da radi sa profesorom, sa željom da ode na Svetski trofej u Samari – Rusija, na najjače i najprestižnije takmičenje za harmoniku. Evo njegovih utisaka sa tog takmičenja:

„25. 09. 2013. god. nastupio sam u prvoj etapi na takmičenju „Svetski Trofej za harmoniku” u Samari – Rusija. U mojoj kategoriji junior klasik bilo je 18 takmicara iz raznih zemalja kao što su Švedska, Italija, Litvanija, Velika Britanija, Belorusija, Rusija, Kina i Srbija – moja zemlja koju sam sa ponosom predstavljao.
U drugu etapu od nas 18 prošlo je 8 – 7 Rusa i ja osmi iz Srbije. Našao sam se u beznađu, jer ja sam jedini stranac, a oni su ipak na svom terenu. No, to me nije sprečilo da budem najbolji. 28. 09. 2013. god. u velikoj dvorani u centru Samare, bilo je proglašenje pobednika. Kada su pročitali moje ime bio sam u isto vreme i šokiran i presrećan. Taj osećaj se ne može opisati rečima. Moj najveći san se upravo ostvario, postao sam Svetski prvak. Ljudi su mi čestitali sa svih strana, a pohvalu da skoro nisu čuli nokiga sa takvom tehnikom i brzinom na ovom takmičenju, ostavilo je na mene najveći utisak.
Od osnivanja Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu prvi sam student sa svih instrumentalnih smerova koji je osvojio titulu svetskog prvaka.”