• ODSEK KLAVIRA

  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK GITARE

  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK DUVAČA I VOKALNI ODSEK


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK GUDAČA


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK HARMONIKE


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK STRUČNIH TEORETSKIH PREDMETA


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

 • ODSEK OPŠTEOBRAZOVNIH PREDMETA SMŠ


  - nastavnički kadar u školskoj 2023/24.
   

Pocetna stranaAktuelno / vestiIstorijat skoleKolektiv skoleKontakti skole
 • Upis u Pripremni razred i Prvi razred Osnovne muzičke škole

O Tahiru Kulenoviću
Profesoru Tahiru Kulenoviću u spomen

Izuzetni pojedinci, stvaraoci, entuzijasti, zaljubljenici u umetnost, zaneseni njome i njome uzvišeni, prožive svoj život komete, među nama običnima... među sledbenicima... Takvi, predodređeni rođenjem za velike, drugačije, naročite puteve, koračaju svojom životnom stazom, visoko držeći luč spoznaje da granice i ciljeve, pomeraju pametni, odvažni i uporni...
Profesora Tahira Kulenovića upravo krase takve osobine. Rođen je jedne blage jeseni 1936. godine u Bihaću, u Bosni. Drugi svetski rat poništiće mnoge živote, izmeniće izgled Evrope, izmeniće i živote velikog broja dece – ratne siročadi. Među siročićima, u raznim domovima, proveo je svoje detinjstvo i ranu mladost Tahir Kulenović. Ipak, ona jasna zvezda vodilja, povela ga je onim jedinstvenim životnim putem, njemu predodređenim... putem umetnika, putem umetnosti.
O svom profesoru i prijatelju, Tahiru Kulenoviću, nadahnuto i iskreno, magistar Miomir Simonović rekao je sledeće: „Ne osetivši nikada toplinu rodnog doma, on se uvek prema svojim mlađim kolegama i đacima odnosio sa očinskim razumevanjem.
Kao umetnik i pedagog u ovoj sredini delovao je punih 45 godina. Diplomirao je i magistrirao u klasi profesora Jakova Srejovića. Profesor FMU u Beogradu bio je pune 23 godine.
Na umetničkom polju kao flautista koncertant imao je preko 1600 koncerata širom naše zemlje i u inostranstvu. Samo u Beogradu imao je preko 60 resitala i 25 poluresitala gde su uvek izvođena premijeran dela od baroka do najsavremenijih kompozitora. Svirao je sa svim relevantnim orkestrima u bivšoj Jugoslaviji. Bio je solo flautista Simfonijskog orkestra RTS-a i član mnogih kamernih ansambala: „Beogradskog tria”, „Ečanskog tria”, „Beogradskog kamernog ansambla” i „Ansambla za savremenu muziku”. Kao solista svirao je na BEMUS-u, Zagrebačkom bijenalu, Muzičkom festivalu u Opatiji, Ohridskom letu, Dubrovačkim letnjim igrama NIMUS-u, NOMOS-u, Mokranjčevim danima... Bio je na studijskim putovanjima u Londonu i Parizu, a kao solista nastupao u Mađarskoj i Čehoslovačkoj.
Snimao je za sve jugoslovenske radio i televizijske stanice, imao dva portreta na televiziji, a za potrebe radija snimio je preko 2000 minuta muzike. Za Muzičku omladinu Srbije i Jugoslavije održao je preko 500 koncerata. Bio je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1960. godine, orkestarskih umetnika od 1964. godine i član Udruženja muzičkih pedagoga Srbije od 1965. godine.
Za 23 godine rada na FMU u njegovoj klasi diplomiralo je 52 studenta od kojih je 10 završilo i magistarske studije.
Učenici i studenti profesora Tahira Kulenovića osvojili su preko 70 nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Mnogi studenti rade kao orkestarski muzičari ili profesori u zemlji i inostranstvu.
Profesor Tahir Kulenović bio je član žirija na takmičenjima republičkog, saveznog i međunarodnog nivoa. Održao je 32 seminara za flautu. Tokom dugogodišnjeg rada profesor Kulenović dobio je mnoge nagrade i priznanja od društvenih i kulturno–prosvetnih organizacija. Navešćemo samo dva poslednja velika priznanja, a to su: „Velika plaketa sa poveljom” Univerziteta umetnosti i „Zlatni beočuk” Kulturno prosvetne zajednice Beograda za trajan doprinos kulturi Beograda.
Svi mi koji smo poznavali profesora Tahira Kulenovića pamtimo ga kao čoveka koji je plenio svojom pojavom, ogromnim znanjem i ljudskošću što mu je omogućavalo da uživa veliko poštovanje među svojim kolegama, učenicima i studentima. Bio je čovek radoznalog duha i neviđene životne energije, a bitka sa bolešću je bila prva i jedina koju je u životu izgubio.
Odlaskom profesora Tahira Kulenovića izgubili smo mnogo, ali nas teši to da će trag njegove duše zauvek ostati među nama pretočen u zvuk njegove flaute i usađen u svest svih njegovih đaka i studenata koji će uvek ići putem koji je utro njihov profesor.”
mr MIOMIR SIMONOVIĆ
vanredni profesor FMU Beograd